Kdy si při horečce v těhotenství vzít prášek a kdy tiše trpět

27.09.2021 | Děti a rodina

Nejrůznější bolesti, nachlazení či chřipky se někdy nevyhnou ani těhotným ženám. Zatímco většina z nás při těchto obtížích automaticky sáhne po lécích, v těhotenství je třeba vše promyslet a zvážit tak přínos a případné riziko, které může užití léčivých přípravků pro nastávající maminku i její miminko představovat.

Těhotenství je právem považováno za názornou ukázku adaptability imunitního systému a tato schopnost je také základním předpokladem úspěšného vývoje plodu. Tělo budoucí maminky dokáže tolerovat cizorodé otcovské buňky a vyvíjející se plod, ovšem za cenu potlačení svého vlastního imunitního systému. I z tohoto důvodu pak mají některé nemoci v těhotenství těžší průběh.

Záleží i na stadiu těhotenství

Ne všechny léky je v době těhotenství vhodné užívat. K podávání léčivých přípravků je potřeba v tomto období přistupovat velmi obezřetně. Těhotenství není devět měsíců trvající, ustálený stav, jeho jednotlivé fáze se výrazně liší i z hlediska možných rizik. To, jaké léky mohou nastávající maminky bezpečně užívat, souvisí tedy především se stupněm těhotenství.

„Nejrizikovější z hlediska možného vzniku vrozených vývojových vad je období vývoje orgánů embrya – tedy od 5. do 12. týdne těhotenství. Další rizikové období je kolem porodu, kdy mohou léky negativně ovlivnit jak samotný porod, tak i stav a adaptaci novorozence. Na druhou stranu je ale zbytečné, a často i škodlivé, odmítat podat těhotné ženě léky a nechat ji trpět, protože i to může mít negativní vliv na vývoj plodu,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Trpící maminka není řešením

Jedním z nejběžnějších zdravotních problémů nastávajících maminek jsou různé horečnaté či bolestivé stavy, které samy o sobě mohou vést ke stresu, jenž se následně přenáší i na nenarozené dítě.

„V případě rýmy, angíny, chřipky nebo zánětu průdušek sice zabrání imunita budoucí maminky a placentární bariéra přechodu infekce na dítě, problémem však bývá vysoká horečka, která tato onemocnění často provází. Byla prokázána možná souvislost mezi horečkou a rizikem vzniku vrozené vývojové vady do 12. týdne embrya, zvláště trvá-li vysoká teplota (nad 38 °C) déle než hodinu. Zkušenosti prokázaly, že neléčená teplota tak může být mnohem nebezpečnější než podání vhodného léku na její snížení,“ upozorňuje MUDr. Silvia Bajová.

Horečku u těhotných je nezbytné srážet pomocí zábalů a například paracetamolu. Ten je považován za léčivou látku první volby po celou dobu těhotenství v dávkách do 1500 mg/den, případně lze dávkování upravit po konzultaci s lékařem. I když je z hlediska bezpečnosti krátkodobé podání paracetamolu povoleno, přesto by mělo být užívání léků s touto účinnou látkou v těhotenství jen po nezbytně nutnou dobu a po poradě s lékařem.

Zdroj: https://www.ceskenovinky1.eu/2019/07/24/jsem-tehotna-a-stunu-co-delat-abych-neublizila-miminku/, https://www.healthline.com/health/pregnancy/could-fever-harm-my-baby







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat